31 mars 2019
13:00

Smedjebackens FK

Referat: Sundborns GoIF A - Smedjebackens FK

Försäsongens tredje träningsmatch för A-laget spelades på Kopparvallen under söndagseftermiddagen där Smedjebackens FK stod för motståndet. Gästerna, som degraderades från Division 5 i fjol, ställde upp med ett ungt lag mot ett SGoIF som för dagen ställt upp med en 3-5-2-formation med Niclas Gåhlin i målet första halvlek och Nabi Husseini som burväktare efter paus.

Sundborn fick ett tidigt spelövertag men hade svårt att både få igång tempot i matchen och etablera längre anfall. Utifrån att Smedjebacken även hade svårt att få igång anfallsspelet fick publiken inledningsvis se en trevande matchbild. SGoIF fortsatte dock vara det initiativtagande laget och fick spelet att lossna mer ju halvleken led. Belöningen kom ca 20 minuter in i matchen där forwarden Filip Laudon drev in bollen till höger i straffområdet och avlossade ett skott som går stolpe-stolpe ut (!), dock inte bättre än att den vänstra wing-backen Mattias Öhlund kunde komma till avslut på bortre ytan och lägger bollen in mot vad som till synes är ett öppet mål, men målvakten är snabb och hinner rädda Mattias avslut. Ny retur som den andre forwarden Petrus Granar snappar upp centralt i boxen, men målvakten räddar igen! Är det en sådan match för SGoIF? Icke, då den tredje returen mer eller mindre landar på Mattias Öhlunds fötter och "Matte" kan stöta in 1-0 till hemmalaget.

Mål brukar förändra matchbilder på ett eller annat sätt och så även denna gång. Efter ledningsmålet fick Sundborn igång ett bättre flyt i spelet, i synnerhet ett rörligare anfallsspel. SGoIF började få isär Smedjebackens försvar och skapade mer yta att spela boll på, vilket även SGoIF utnyttjade på bästa sätt 30 minuter in i halvleken då högra wing-backen Mustafa Alibakhshi får bollen på högerkanten halvvägs in på motståndarnas planhalva och tar med sig bollen in centralt förbi 2 Smedjebacken-spelare och hittar fot på Filip som positionerat sig strax utanför straffområdet. Filip väggar bollen vidare till "Musse" som störtat vidare in mot straffområdet och får tillbaka bollen i ett öppet läge alldeles innanför straffområdet - mottag och avslut på andra tillslaget lågt nere vid målvaktens högra stolpe. 2-0 till SGoIF, vilket även blir halvtidsresultatet.

Efter paus flyttar Smedjebacken upp pressen och försöker vinna boll långt ner på SGoIF:s planhalva med ständig press mot backlinjen. Dock lyckas inte pressen och SGoIF kan som oftast spela förbi den eller behålla bollen inom backlinjen, dock tappar SGoIF bollen högre upp i banan alltmer varpå Smedjebacken försöker ställa om på SGoIF:s misstag, men SGoIF visar gång på gång prov på resolut inställning i försvarsspelet vilket leder till att motståndarna får svårt att komma fram till målchanser.

Smedjebackens höga och ofta ostrukturerade press kostar dock på och SGoIF får till ett flertal spelvändningar där pressen spelats bort och bollen satts in bakom bortalagets backlinje. Sundborn straffar motståndarna hårt och tar till vara på 4 av dessa spelvändningar varav 3 frilägen. 10 minuter in i halvleken är det Christoffer Sörensen, som kommit in istället för Petrus efter paus, som frispelar Filip som inte gör något misstag med avslutet. 3-0. Kort därpå är det "Chrilles" tur att bli frispelad (av vänstra wing-backen Mikael Sundemyr) där målvakten räddar men Chrille tar till vara på sin egen retur. 4-0. 5-0 gör Filip efter att mittbacken Niclas Hammar friställer Filip med en djupledspassning som Filip tar med sig mot målvakten och iskallt placerar invid målvaktens vänstra stolprot. "Micke" Sundemyr gör 6-0 efter att Filip spelat bollen från höger i motståndarnas straffområde in på bortre ytan där Micke kommer störtandes och trycker upp bollen i nättaket.

Sammanfattningsvis är det en ohotad seger för Sundborns GoIF i en match där motståndarna endast får till en farlig målchans (ett friläge i mitten på andra halvlek som Nabi räddar men där bollen studsar vidare mot ett öppet mål där mittbacken Jacob Dahl kommer farandes och stoppar bollen på mållinjen). Positivt att laget får med sig 6 mål samtidigt som försvaret inklusive båda målvakterna ser till att hålla tätt bakåt. Något som är väldigt lovande är hur snabbt SGoIF redan efter endast 2 veckor på konstgräs ställer om efter bollvinst. Det tar inte många sekunder från att bollen hamnar i SGoIF:s ägo till att det skapats en farlig målchans, mycket tack vare ett vaket agerande vid bollvinsten samt att forwards som är ständigt beredda att hugga på djupet. Det var även viktigt att laget fick belöning för att hålla bollen inom laget samt efter marken trots att det sattes en hög press från motståndarna.

Härnäst väntar en tuff match mot Husby AIK på lördag kl 17:00 på Kopparvallen.